zondag 26 augustus 2007

Tikal

Tikal was een geweldige oerervaring.



Sochtends vroeg om 3 uur opgestaan, en een mini busje gekropen en om 4uur sochtends een hike gemaakt door het regenwoud.




Om 5uur zijn we 70 meter hoge tempel opgeklommen, om de ochtendmist te zien optrekken en het regenwoud langzaam aan te voorschijn te laten komen.




Het mooie was dat boven op de tempel wel een man of 150 zaten, allemaal verschillende tourgroepen, en dat iedereen muisstil was voor 20min. Eerst begonnen de vogels geluiden te maken, en in de verte was er een brulaap te horen. Ook een ander dier, kleiner dan een jaguar (ben de naam kwijt) maakte een soort brulschrulgeluid, om zijn territorium te makeren.Daarna trok de mist langzaam op totdat je in de verte een tweede tempel zag. Toen ik het bovenstaande filmpje maakte, was ik vooral bezig met het geluid te registreren, maar plotseling liep er een dier langs, familie van de racoon. Brave & Bold, als je nagaat hoeveel mensen daar waren.(de video wil even niet uploaden maar zet hem er gauw op)





Tikal heeft een ontzettende indruk op gemaakt, de natuur die zo ongerept is, zo onverwoestbaar. Heel veel tempels die daar staan, zijn helemaal ondergegroeid onder mos en bomen. Er zijn tempels 50 jaar geleden helemaal leeggeruimd van alle vegetatie, en nu waren ze weer geheel volgegroeid. Geweldig hoe wild en woest en vooral niet gecultiveerd!




Naast de flora ook de fauna, spidermonkeys, tarantula´s, krokodillen en ook nog eens een arend gezien. Oja en vele mieren en mosquitos die aan mijn lijf wilden knabbelen.




Daarnaast heeft de stad en de tempels ook zo zijn stempel op me gedrukt, ik kan niet beschrijven hoe groot het daar is. De treden van bijna alle tempels waren gemiddeld 50 cm hoog, je moet dus continue je voeten tot aan je knie optrekken. Niet alleen de grote van de gebouwen, maar ook de hoeveelheid van de gebouwen zijn immens. De stad moet zo groot geweest zijn als Tokyo of New York nu.


En daarnaast de spirituele en filosofische achtergrond, hoe alles in connectie staat met de zon, de maan, de sterren. Alle gebouwen zijn gebouwd volgens een bepaalde theorie, volgens een bepaalde geometrie.


En dan nog de energie, de sfeer, is allemaal erg intens.



Als je ooit ooit de kans ziet om naar Guatemala te gaan, moet je zeker Tikal bezoeken.

Geen opmerkingen: