woensdag 4 juli 2007

Criminaliteit en politiek

Guatemalteekse doodseskaders vermoorden ongestraft jongeren
Reportage Van onze correspondent Cees Zoon
BOCA DEL MONTE - Een jongere in Guatemala dient niet alleen op zijn hoede te zijn voor criminelen, maar ook voor de autoriteiten.


Lees de rest via de volgende link (of klik op de titel)

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article441937.ece/Guatemalteekse_doodseskaders_vermoorden_ongestraft_jongeren

Ok, dit stond in de volkskrant website vandaag! Ik ben in september nog eventjes in Guatemala, maar reis daarna door naar een van de omliggende buurlanden dus zal hopelijk niet te veel mee maken van de verkiezingsstrijd.

Hier in Antiqua merk je niet veel van jeugdbendes, er is wel veel criminaliteit. Het is niet echt aan te raden om s avonds alleen over straat te gaan, en ook al ben je in groepjes van 4 of meer , dan wordt je als westerling toch nog overvallen. Heb al van een aantal backpackers verhalen gehoord over overvallen, ook als je in groepen over straat gaat, maakt niet veel uit.

De overvallen zijn ook logisch, wij zien er uit als wandelende diamanten robotjes, tegenover alle armoede hier.

En je merkt overdag ook, als ik weer eens aan het verdwalen ben in de buurt (ook al lijken die blokken hier heel handig ingedeeld, je verdwaald continue omdat alles straten zo op elkaar lijken) dat er in sommige gebieden een dreiging hangt, een soort foute vibe, waarvan je weet dat je beter maar kan omdraaien. In het hostel gaat vanaf uurtje of 9 de deur op slot, en komt de nachtwaker met zijn waakhonden, die aanslaan bij elke piepje, dus ik voel me er snachts zeker veilig. Heb daarnaast ook altijd wat losse quetzal in mijn broekzak om te geven als ik overvakken wordt, zodat mijn tas niet wordt afgepakt of zo. En er is ook nog speciale toeristenpolitie, waarvan je de begeleiding kan inschakelen (reserveren) als je plekken wilt bezoeken die bekend staan om overvallen op toeristen.

Van de verkiezingen merk je vooral veel in de vorm van verkiezingsborden, en autootjes die rondrijden met verkiezinggezang en omroepers die alle "beste" eigenschappen van de politicus vertellen. Ook zijn de borden hier veel beschilderd, een van de taxichauffeurs die ik sprak, die naast taxiën ook les geeft, is daarnaast ook nog schilder voor de politieke campaignes.
Veel mannen hebben hier meerdere banen, onder andere om de 2 gezinnen te onderhouden die bijna iedere man heeft.
Het is een soort status symbool, meerdere gezinnen (en hoe meer gezinnen je hebt hoe rijker je bent natuurlijk) maar het heeft ook een enorm minpunt.



Veel kinderen groeien hier op met een moeder die het hele gezin draagt, helemaal op het gebied van voedsel voorziening. Om toch nog een inkomen te vergaren, moeten veel kinderen werken, om het gezin (gemiddeld zo'n 5 kinderen) te kunnen voeden en het dak boven hun hoofd te behouden.
Daarnaast is een alcohol verslaving normaal, ook voor de kinderen. En zijn ze echt de weg kwijt, dan is lijmsnuiven de oplossing.


En als je ziek wordt heb je helemaal pech, geen mooi verzorgingsysteem zoals bij ons in Nederland. Op het moment dat je hier malaria krijgt, raak je je baan kwijt, kan je niet voor je medicijnen betalen (die zijn hier gewoon even duur als in nederland, voor deze mensen een half maandinkomen dus). Gevolg is dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt, en je dus van een redelijk goede positie in een van de laagste terecht kan komen.



Ik denk dat familie hier daarom zo belangrijk is, mensen leven hier echt voor elkaar, en veel ouders werken hard om ervoor te zorgen dat hun kinderen naar school kunnen gaan.
De taxichauffeur die ik sprak (hij heeft slechts 1 gezin) zegt dat het er bij hem daar om gaat, zorgen dat zijn gezin bij elkaar blijft en zijn twee kinderen naar school gaan. Zijn levensgeluk haalt hij uit zijn familie, dat is het enige wat hij nodig heeft. De rest doet er niet zo toe.


deze foto's zijn helaas niet van mij, maar geleend van een andere backpacker

Geen opmerkingen: