Ik glibber weg op de kleine ronde keien waar de straten van Antigua mee gelegd zijn.
De regen tikt in een gezellig ritme en glijdt in dikke tranen van de mouwen van mijn jas.
De regen tikt in een gezellig ritme en glijdt in dikke tranen van de mouwen van mijn jas.
Het is zeven uur ´s avonds, donker, en de straat is schaars verlicht. Een klein geel lampje brandt in de lantaarnpaal, waarvan een op de drie het doet.
Overal is geluid.
Geluid van de stromende regen vanwege een orkaan hier 10 uur vandaan, waar de stad niet tegen bestand is.
Midden op de weg ontstaan kleine stroompjes, die uitgroeien tot kleine kolkende rivieren.
Het afvoersysteem van de oude stad is niet bestand tegen zoveel water. Ook de huizen niet, kelders en begane grond lopen onder. De zorgen van de sociale elite gaan vooral uit naar de omliggende kleine dorpjes in de bergen. Scholen sleuren zandzakken en maken mini dijken, en de plaatselijke kerk is al de hele dag bezig om een opvangplek te creëren.
De vraag is: komen er modderstromen? Loopt Antigua onder?
Zoiets is moeilijk te voorspellen en sommige mensen worden door de angst geregeerd, angst vanwege geschiedenis.
Naast de ruis van de regen is er de ruis van de verkiezingen.
Om de paar minuten knallen rotjes in de smalle straten, het geluid kaatst heerlijk een paar keer rond. De straatjongens luisteren met een scheef hoofd, enkele seconden is het stil en dan hoor je de volgende mat af knallen.
Jeeps met geluisdinstallaties rijden de hele dag rond. Een man met een machtige stem roept continue: ´Arriba Guatemala, ArribaVictor.... por Presidente, ARRIBA, etc.´met op de achtergrond een vrolijk deuntje.
Een andere man schreeuwt er weer boven uit, allerlei partijen zijn heftig aanwezig in de kleine stad en veel mensen lopen rond met een tshirt van hun favoriete kandidaat.
De laatste paar dagen voor de verkiezingen stijgt niet alleen het waterniveau, maar ook de spanning.
Spanningen tussen de verschillende partijen (er zijn inmiddels 50 mensen vermoord) maar ook spanningen tussen de verschillende etnische groepen: indigines (Maya´s) en de Creoles, Gringo´s etc. Een van de kandidaten is een indigine (een vrouw! kandidaat voor president!) en aangezien bijna de gehele bevolking Maya is, maakt ze best een kans.
Aan de andere kant, je had 3 maanden geleden een biljet moeten inleveren om te mogen stemmen, en niet gedaan is pech gehad. Bijna de helft van de mensen leven hier op of onder de armoede grens, en gaan niet stemmen.
Daarnaast stijgt de spanning ook tussen arm en rijk, de sociale verschillen zijn hier groot.
De huidige regering doet wel zijn best om de spanningen te verminderen.
Vanaf aanstaande zaterdag 12uur tot maandag 12uur wordt er geen alcohol meer verkocht of geschonken, met als gevolg dat veel mensen aan het hamsteren zijn geslagen.
En niet alleen voor de orkaan of de alcoholbehoeften, maar ook vanwege het feit dat de ene partij de andere partij uitspeelt met kleine trucs, waardoor het water in geheel Antigua is afgesloten.
En er is meer politie op straat, elk uur hoor je wel sirenes van een politiejeep. Meer politie heeft een averechts onrustig effect, de meeste mensen vertrouwen de meestal corrupte politie niet. En als je arm bent ben je een makkelijk doelwit.
Ik ben benieuwd waar het heen gaat de komende dagen.
Het land heeft niet alleen een orkaan op de oppervlakte, maar ook in haar hart.
1 opmerking:
Hej hej,
Groetjes uit Nederland.Waar de zomer een echt Hollands karakter heeft.
dikke kus
Sonja
Een reactie posten