vrijdag 8 juni 2007

Geschiedenis Guatemala

De laatste tijd krijg ik veel vragen over Guatemala, hoe de regering daar in elkaar steekt, en of er een dictatuur is en alles.
Bij deze wat info:

Wat is er gebeurd in het verleden:
Guatemala en El Salvador hebben veel gemeenschappelijk. In de jaren 80 kwamen buitengerechtelijke executies, martelingen en willekeurige arrestaties veelvuldig voor.
Dankzij de inzet van de VN werden vredesakkoorden tussen guerrillatroepen en regeringen getekend. In El Salvador in 1992 en in Guatemala in 1996.
Conform deze akkoorden zouden schendingen onderzocht worden.
De VN presenteerde vervolgens studies waaruit bleek dat het leger en bij de regering betrokken paramilitairen de grootste schendingen waren.
Ook guerrillagroepen kregen verwijten over gedwongen rekrutering en het doden van burgers, zij het in veel mindere mate.
De ex-dictator van Guatemala heet Efrain Rios Montt.

Zowel El Salvador als Guatemala gaven verdachten van schendingen amnestie.

Struikelblokken
De onwil van de regeringen om de beloofde vervolging ook daadwerkelijk uit te voeren. Mensenrechtenorganisaties in beide landen zijn te zwak om dit te forceren en buitenlandse donoren houden zich afzijdig.

Kansen en vooruitgang
Zonder een afwisseling van de wacht op het pluche zal er in beide landen weinig veranderen. In El Salvador won de aan de strijdkrachten gelieerde partij Arena al vier keer op een rij.
In Guatemala zijn er aanstaande september nieuwe kansen tijdens de presidents verkiezingen.
De kandidate (een vrouw!) Rigoberta Menchu maakt ene grote kans om te winnen.
Zij is de nobelprijswinnaar voor de vrede en Maya activiste.
(tekst uit Amnesty International "Wordt Vervolgd")

Ook in de IS (Internationale Samenwerking) stond deze maand een artikel over Guatemala.
Op dit moment is het dus 10jaar na de bloederige burgeroorlog, je zou denken dat er na een decennia er weer wat balans terug is gebracht in de macht. Maar het blijkt dat de daders van toen nog steeds de touwtjes in handen hebben.
in het artikel kwam vooral naar voren dat oud regering leiders van Guatemala, en andere invloedrijke personen, op dit moment nog zoveel invloed hebben dat daders niet vervolgd worden, ondanks bewijzen.

De regering
Op dit moment is de regering Berger aan de macht. In 2004 kwam de centrum rechtse regering aan de macht. Berger won toen van presidentskandidaat en oud dictator Rios Montt.
De regering van Berger heeft de genocide officieel erkend en gesteld dat de nationale staat verantwoordelijk is voor 95% van alle slachtoffers van de burgeroorlog.
Maar er gloort natuurlijk wel hoop met die Menchu die kans maakt.
Lijkt me interessant om dan in Guatemala te zijn, kijken hoe daar de verkiezingen verlopen.

Geen opmerkingen: